14. července 2010

M.I.A. - /\/\/\Y/\


Interpret: M.I.A.
Album: /\/\/\Y/\ (LP)
Rok vydání: 2010
Země: Velká Británie
---
Bude se vám líbit, pokud máte rádi:

• Peaches
• Santigold
• Uffie
---
Ve zkratce:
Srílanská tygřice Mathangi "Maya" Arulpragasam alias M.I.A., která však většinu svého života strávila v Londýně, je jednou z nejvýraznějších postav ostrovní scény. Kromě skládání hudby, zpěvu, rapu, produkování desek, navrhování hadrů a vizuálního umění (úspěšně absolvovala Central Saint Martins College of Art and Design v Londýně) je taky zapálenou politickou aktivistkou. Právě tahle angažovanost, která pramení z vlastních zážitků a zkušeností (několik let pobytu na občanskou válkou zničené Srí Lance a fakt, že její otec byl tamilský revolucionář), dělá z M.I.A. unikát, který i ve vodách mainstreamu svým autentickým sdělením znamená kopanec do rozkroku všem interpretům, jejichž banální protibushovské texty od srdíčka byly natolik primitivní a přihlouplé, aby je rozlouskala běžná 12letá divačka MTV. M.I.A. si nebere servítky a i když už její jméno zná skoro každý (velký podíl na tom má její singl "Paper Planes", který se objevil v kasovním trháku "Slumdog Millionaire"), nebojí se z vyšlapaných a dobře prostupných cestiček náhle vydat úplně jinam, kam se průměrný posluchač mainstreamu neodváží. Na aktuální desce "/\/\/\Y/\" ("MAYA") M.I.A. stojí o trošku dál (přesto pořád na dohled) od inspirace world music, zato se noří ještě hlouběji do houpavých klubových vod a těžkých beatů. S přesným škatulkováním tu asi těžko uspějete, jak už je M.I.A. zvykem, je tu od všeho trochu, proto bude asi nejužitečnějším pojítkem všeobjímající pojem electropop. K nalezení je tu spousta výborných věcí, které s každým poslechem vlezou ještě hlouběji pod kůži, pro mě pak samotný vrchol představuje singlovka "Born Free" (hlavní motiv je sampl z písně od Suicide), ke které vznikl i kontroverzní videoklip vyobrazující nesmyslnou genocidu páchanou na lidech se zrzavou barvou vlasů (paralely ze skutečného světa hledejte kdekoliv).
---
MySpace.com // Rate Your Music

3 komentáře:

WEB SHERIFF řekl(a)...

WEB SHERIFF
Who You Gonna Call
Tel 44-(0)208-323 8013
Fax 44-(0)208 323 8080
websheriff@websheriff.com
www.websheriff.com

Hi Independent World,

On behalf of XL Recordings and M.I.A, many thanks for plugging "Maya" on your site (the newly released album by M.I.A) ... .. thanks, also, on behalf of the artist and label for not posting any pirate links to unreleased (studio) material and, if you / your readers want good quality, non-pirated, preview tracks, then full length versions of Stepping Up and the remix of XXXO featuring Jay Z are available via the artist’s MySpace ... .. for further details of the new album, on-line promotions, videos and 2010 shows, check-out the official site at www.miauk.com, as well as the artist's MySpace at www.myspace.com/mia and YouTube channel at www.youtube.com/user/MIAVEVO ... .. and keep an eye on these official sources for details of further news, preview material and on-line promotions.

Also and as a goodwill gesture to fans and bloggers, an exclusive preview stream of the full album is currently available via M.I.A’s MySpace and, similarly, a widget for the album stream shall also shortly be available from the artist’s official site ... this is for hyper-linking ONLY and for streaming by fans via the artist’s site and MySpace, so please reciprocate this goodwill gesture by NOT ripping and re-posting these files.

With Thanks & Regards,

WEB SHERIFF

Anonymní řekl(a)...

Webšerife di do prdele, já říkám super deska, jedna z best of 2010.

Anonymní řekl(a)...

Electropop? A co takhle country :-)